SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Literatūriniai- edukaciniai užsiėmimai su rašytoja Igne Zarambaite

Išvyka į Molėtus
   Spalio 19d. į gimnaziją iš Šilutės atvyko knygų vaikams ir paaugliams autorė, edukatorė Ignė Zarambaitė, kuri pravedė du edukacinius užsiėmimus.
   Pirmajame literatūriniame-edukaciniame užsiėmime „Vaizduotės tuneliu – į stebuklų šalį“ rinkosi 4-5 klasių mokiniai. Užsiėmimo metu buvo kalbama apie nuotykinę apysaką, „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“. Pagrindinė apysakos veikėja – smalsi, kūrybinga, bet vieniša mergaitė Elzė. Ji gali valandų valandas spoksoti į sienų apmušalus ar tūnoti užsidariusi spintoje, tačiau jos gyvenimas pasikeičia šeimai persikrausčius į seną dvarą. Ten ji atranda paslaptingą tunelį, nuvesiantį į praeitį, kur užsimezgusi sielų draugystė galiausiai nugali visus išbandymus. Pasakojime nagrinėjamos vaikams, paaugliams aktualios temos: vienišumas, santykiai su tėvais ir bendramoksliais, patyčios, savasties, vidinės stiprybės ir tikros draugystės paieškos. Į realistinę siužeto liniją įpinta šiek tiek magijos, nuotykių, lietuvių mitologinių būtybių. Veikėjų gausa ir įvairovė leidžia vaikams atrasti sau artimą personažą, su juo susitapatinti. Pagrindinė kūrinio ir užsiėmimo mintis – kiekvieno žmogaus širdyje slypi ypatinga galia ir visur aplink mus – stebuklai, tereikia juos pastebėti. Dirbtuvių metu mokiniai pasigamino po vilnonį kauką-talismaną, rinko jam vardą.
   Antrasis literatūrinis-edukacinis užsiėmimas „Apie ką kalba knygos ir lėlės“ buvo skirtas 1,2,3 klasių mokiniams. Užsiėmimo metu buvo aptariamos pasakos „Skudurinukė“ ir „Stebuklingi senelio batai“. Pasitelkiant informacines technologijas, vaizdines priemones buvo perteikiamos literatūrinių personažų ir teatrinių lėlių kūrimo subtilybės. Vaikai spėliojo nuo ko pradedama gaminti lėlė. Nepatikėsit - nuo širdies ! Atspėjusiai antrokei Vitalijai autorė įteikė dovanų knygelę. Dirbtuvių metu visi mokiniai gamino po savo tekstilinį žmogelį-teatrinę lėlę, rinko jai vardą, meninėmis priemonėmis perteikė išorines ir vidines savybes, grįžę į klases galvojo jos istoriją. Taigi buvo mokomasi empatijos, abipusių jausmų ir patirties mainų – iš pradžių įsijaučiant į aprašyto personažo vaidmenį, o vėliau – susikurtai teatrinei lėlei perduodant savo emocijas.
   Tą dieną pradinukų koridoriuose vyko teatrinių lėlių ir kaukučių šou. Vaikai vieni kitiems rodė savo pagamintas lėles, kaukučius , juos tobulino, kūrė istorijas , o po pamokų bėgo į biblioteką ieškoti Ignės Zarambaitės knygelių.
   Dėkojame kultūros paso koordinatorei Aušrelei Kieliūtei už suorganizuotą puikią literatūrinę edukaciją , kuri vaikus paskatins skaityti knygeles, kurti ir būti empatiškiems.
   Edukaciniai užsiėmimai buvo finansuojami iš kultūros paso lėšų.


Daiva Šareikienė