SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Dienos stovykla „Vasaros taku“

Išvyka į Molėtus
   Vasaros oras keičiasi lyg žmogaus nuotaika: nuo alinančio karščio ligi lietuviškos vasaros vėsos. Mokiniai, žvelgdami į šuoliuojančius termometrų stulpelius, svajojo apie atostogas, paplūdimį, vandens pramogas. O Jaunojo muziejininko neformaliojo švietimo grupės nariai, vadovaujami Meilutės Rašimienės dalyvavo dienos stovyklos ,,Vasaros taku“ veikloje.
   Stovykla vyko birželio 17-21 dienomis. Stovyklos dalyviai aplankė alpakų ūkį-veislyną ,,Alpakos Trakai“, įsikūrusį Seimėnų kaime, Trakų rajone, Alsakio ežero pakrantėje. Mielos, stilingai nukirptos ir sušukuotos, įpratusios prie svečių dėmesio ir skanių vaišių, alpakos nebijojo fotosesijų, pozavo ir tuštino daržovių indelius. Alpakų veislyno įkūrėja ir puoselėtoja Jolanta Kuorienė papasakojo įdomią, įkvepiančią sėkmės istoriją, skatinančią nesustoti ir siekti savo svajonės. Nuo vaikystės svajojusi apie šunis, Jolanta susidomėjo alpakomis. Pirmiausia todėl, kad sodyboje reikėjo žoliapjovių, naikinančių žolę. Tik vėliau kūrė ir tobulino verslo planą, atrado kokybišką, švelnią alpakų vilną. O šunys taip pat ūkyje atrado savo vietą, Išdidūs Tatrų aviganiai saugo sodybos ramybę, o linksmieji čihuhua pralinksmina ir mažuosius, ir suaugusius lankytojus.
   Stovyklos metu buvo aplankytas ir šalia Vilniaus esantis, skulptoriaus Gintaro Karoso iniciatyva įkurtas Liubavo malūnas-muziejus. Gidės Honoratos senelis taip pat dirbo šiame malūne, tad ji jau nuo vaikystės susipažino su malūnininko amatu. Gidė vaizdingai pasakojo ir apie malūnininko gyvenamąją patalpą, ir apie gamybines patalpas, kuriose buvo vykdomi malimo, sijojimo, pikliavojimo, kruopų gamybos procesai, vykdomi lentų pjovimo, milo vėlimo, metalo ir medžio apdirbimo darbai Šis malūnas saugo ir įdomią, įvairiaspalvę daugiau ar mažiau žinomų žmonių, giminių istorijas. Liubavą valdė ir karališkosios šeimos, kunigaikščio Mikalojaus Radvilos Rudojo, ir Golejevskių, ir politikų Krišpinų Kiršenšteinų, ir grafų Tiškevičių , ir Slizienių šeimos.
   Jaunimas apžiūrėjo Liubavo malūno-muziejaus ekspoziciją ir įdėmiai klausėsi. Ypač visus sudomino paslaptingieji malūno gyventojai. Koks malūnas be vaiduoklių? Pasak gidės, kai nebūna lankytojų, tyloje galima išgirsti juoką, žingsnius, įvairius garsus, sklindančius iš malūno.
   Taip pat stovyklos metu atsiskleidė ir stovyklautojų kūrybiškumas. Jie dalyvavo Šauniausiųjų mokinių apdovanojimo bei Mokslo metų užbaigimo šventėse, piešė ebru technika, mėgavosi smėlio terapija. Ebru ir smėlio technika Lietuvoje vis populiarėja. Tai yra tarsi terapija, teikianti naudą žmogaus psichinei ir emocinei sveikatai. Dažai yra gaunami iš natūralių medžiagų. Į pigmentinius dažus yra įmaišoma jaučio tulžies. Stovyklos dalyvių darbai buvo eksponuojami parodoje, jais galėjo pasigrožėti šventės dalyviai.
   Jaunojo muziejininko neformaliojo švietimo grupės dalyviams dienos stovykla ,,Vasaros taku“ paliko neišdildomą įspūdį. Tai puiki vasaros atostogų pradžia. Dėkojame Elektrėnų savivaldybės administracijai už finansavimą ir galimybę vykdyti stovyklos veiklą. Pavaduotojai, l. atliekančiai direktoriaus funkcijas A. Dzikevičienei - už bendradarbiavimą, mokytojai Nijolei Ustilienei - už pagalbą, šauniesiems vairuotojams Gediminui ir Nikolajui- už saugias keliones. Taip pat tariame nuoširdų ačiū Jaunojo muziejininko vadovei Meilutei Rašimienei, subūrusiai jaunųjų muziejininkų-stovyklautojų grupę ir organizavusiai dienos stovyklą ,,Vasaro taku“. Tikimės, kad Jaunojo muziejininko nariai bus aktyvūs ir ateinančiais metais bei tęs šios stovyklos tradiciją.

Jaunoji muziejininkė Danielė Ustilaitė