SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Valstybė – tai aš

Išvyka į Molėtus
   Kovo 5 dieną projekto ,,Kokybės krepšelis“ lėšomis buvo užsakyta ir vykdoma edukacinė pamoka - „Valstybė – tai aš“. Prie to daug prisidėjo mokytoja A. Kieliūtė, išrinkusi tokią įdomią veiklą ir sklandžiai suorganizavusi mokinių suskirstymą į amžiaus grupes, suderinusi kokybišką prisijungimą prie nuotoliniu būdu vykusios paskaitos. Visi gimnazijos mokiniai ir tą dieną dirbę mokytojai turėjo galimybę susitikti su įdomia asmenybe - kūrėju Juliumi Žėku. Apdovanotas ne vienu talentu ir turintis kelis aukštojo mokslo diplomus (baigęs skulptūros, fizikos, lietuvių filologijos, literatūrologijos, kultūros vadybos ir politikos studijas) taip pat kuriantis, organizuojantis ir kuruojantis įvairius kultūros ir meno bei neformaliojo švietimo projektus, edukacinės pamokos lektorius gebėjo sudominti skirtingo amžiaus paskaitos dalyvius. Šios įdomios integruotos pamokos pagrindinis tikslas buvo lietuvių tautos, istorijos kultūros suvokimo gilinimas ir kūrimosi skatinimas. Moksleivių laukė daugybė klausimų ir žaidimų, aprėpiančių istorijos, muzikos, fizikos, kalbos, etikos, gamtos pažinimo, dailės, informacinių technologijų, meilės savajam kraštui ir savęs pažinimo pasaulius. Lektorius juokaudamas, o kartu ir labai rimtai mokinius privertė suklusti, pasikartoti svarbiausias tautos istorines datas, prisiminti, kas Lietuvai padėjo išlikti tarp kitų tautų.
   Pokalbio su mokiniais metu didele staigmena tapo paties paskaitos vedėjo J. Žėko sugalvotas ir iniciuotas projektas, skirtas V. Kudirkos “Tautiškai giesmei”. Edukacijos metu moksleiviams buvo pristatyta mokslą, meną ir šiuolaikines technologijas sujungusi Tautiškos giesmės“ instaliacija, susidedanti iš Lietuvos Respublikos himno, išreikšto pirmą kartą pasaulio istorijoje nuausta garso analizės juosta bei lazerio iliuminacija, ir darniai susiliejanti į garso, vaizdo bei judesio sinchroninę sistemą. Moksleiviai, ypač mažesnieji, smalsiai klausinėjo kaip ir kokiais būdais buvo sukurtas toks įstabus darbas. Edukaciją vedantis poetas ir tarpdisciplininių menų kūrėjas su savo „Tautiškos giesmės“ instaliacijos edukacinėmis programomis jau yra supažindinęs kelias dešimtis tūkstančių vaikų. Pirmą kartą kūrinys pristatytas 2011-ųjų metų Vasario 16-osios proga Europos Komisijoje, Briuselyje, vėliau jis buvo eksponuotas universitetuose, muziejuose, mokyklose, kultūros centruose. Virš 500 tūkstančių lankytojų turėjo progos susipažinti su šiuo kūriniu iš arčiau. Ši instaliacija apjungia ne tik mokslo, meno sritis, bet ir technologijas. Po edukacinės pamokos 8 – 12 klasės mokiniai atlikto testą, kurio tema “Laisvė – tai aš”.
   Tikroji pilietiškumo branda pasireiškia pirmiausia tada, kai išmokstame teisingai užduoti sau klausimą, ne ką valstybė privalo man duoti, o ką aš galiu duoti savo valstybei, kai ateina suvokimas, jog „mano gerovė tai – valstybės gerovė“ ir atvirkščiai, laisvė ir atsakomybė ima žengti koja kojon.


Vokiečių kalbos mokytojas metodininkas P. Liperskis