SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Edukacinė integruota pamoka Valdovų rūmuose

Išvyka į Molėtus
   Sausio 9 dieną III ir IV klasių gimnazistai, lydimi lietuvių kalbos mokytojos Jolitos Lėlienės ir istorijos mokytojos I. Adomėnienės, lankėsi Valdovų rūmuose. Čia surengtoje parodoje „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ vyko edukacinė integruota lietuvių kalbos – istorijos pamoka. Semeliškių gimnazistai prisiminė Palemono bei Vilniaus įkūrimo legendas, skaitė J. Radvano „Radviliados“ ištraukas, kalbėjo apie Radvilų pavardės kilmės istoriją, aptarė žymiausių asmenų, tokių kaip Jurgio Radvilos, pusbrolių M. Radvilos Juodojo ir M. Radvilos Rudojo, Barboros Radvilaitės nuopelnus, M. K. Radvilos Našlaitėlio kelionės į Jeruzalę svarbą
   Mokiniai kartu su gidu Egidijumi dalyvavo interaktyviame žaidime „Radvilos išmaniai“. Šio žaidimo metu buvo kviečiama tyrinėti parodą prisijungus prie visame pasaulyje žinomos išmaniosios programėlės „Action Bound“, kurios pagalba mokiniai virtualiai keliavo į praeitį. Moksleiviai gavo papildomos informacijos apie eksponatus, įdomių klausimų ir užduočių, kurių metu jiems pavyko suderinti edukacinius užsiėmimus su intelektualiomis technologijomis. Parodoje buvo galima pamatyti apie 400 vertingų istorinės ir kultūrinės vertės eksponatų, kuriais pasidalino apie 40 institucijų (muziejų, bibliotekų, archyvų, bažnyčių, vienuolynų bei privačių kolekcijų) net iš 7 šalių. Parodai surinkti eksponatai – patys įvairiausi: portretai (vien portretų apie 100!) bei kiti tapybos kūriniai, dokumentai, senieji leidiniai, aprangos elementai, juvelyrikos dirbiniai, medaliai, ginklai, šarvai ir kiti su Radvilų gimine siejami reliktai.
   Ši edukacinė integruota pamoka leido mokiniams susidaryti aiškesnį Radvilų giminės ryšio su Lietuva, Vilniumi vaizdą, įsitikinti, kad ši magnatų šeima buvo viena turtingiausių ir žinomiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystėje. Per 400 metų, nuo XV amžius iki XVIII amžiaus pabaigos, Radvilos užimdavo svarbiausias politines ir karines pozicijas šalyje, jie buvo kancleriai, hetmanai ir vaivados. Jie taip pat buvo bažnyčių įkūrėjai, meno globėjai. Radvilų šeima yra Lenkijos ir Lietuvos tautų ryšių simbolis.

Parengė J.Lėlienė