SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPCIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Tiesiame tiltus

Išvyka į Molėtus
   2018 birželio viduryje respublikinis projektas „Tiesiame tiltus“ bendrai veiklai pakvietė Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos mokytojas R. Grigonienę, B. Morkūnienė, Semeliškių gimnazijos mokytojus A. Dzikevičienę, M. Rašimienę, P. Liperskį ir 10-11 klasės moksleivius.
   Šio moksleivių projekto susitikimo pavadinimas „Sodybų šulinių vandens ir augalų tyrimai Elektrėnų savivaldybės teritorijoje“. Šis projektas – tai šimtmečio dovana kaimui. Projekto veikloje buvo integruojami šie dalykai: biologija, chemija, technologijos ir vokiečių kalba. Projekto tikslas buvo ištirti kaimo sodybų šulinių vandenis, patikrinti sodybose auginamų daržovėse nitratų ir nitritų kiekį, padaryti augalų atspaudus ant audinio ir surengti parodą Semeliškių gimnazijoje.
   Susitikimo metu mokinių ir mokytojų komandos aplankė pasirinktas sodybas Kietaviškėse ir Semeliškėse. Moksleiviai, naudodami cheminius reagentus iš „Ecolabox“, tyrė sodybų šuliniuose paimtus vandens mėginius, ar juose nėra viršijančio normas nitritų ir nitratų kiekio. O iš sodybų šeimininkų gavę daržoves, nešė jas į Semeliškių gimnaziją, kur, naudodami „Quantofix“ testines juosteles, atliko nitratų ir nitritų kiekio tyrimą daržovėse. Aplankytose sodybose ištyrus daržoves, moksleiviai nustatė, kad nitratų daugiausiai kaupia šiltnamiuose auginamos salotos. Remiantis sodybose atliktais šulinių vandens tyrimais, nustatyta, kad šulinių vanduo tinkamas vartoti, nitratų ir nitritų kiekis neviršija leistinos normos.
   Atlikus visus cheminius tyrimus su šulinių vandeniu ir daržovėmis, technologijų ir chemijos vyr. mokytoja M. Rašimienė paaiškino moksleiviams augalų atspaudo darymo procesą ant audinio, kokios darbo priemonės reikalingos šiam darbui atlikti. Mokiniai kūrė iš augalų ornamentus, lygino, merkė į valgomosios druskos tirpalą, dėjo savo sukurtus augalinius ornamentus ant audinio ir vėl lygino, džiaugėsi sukūrę augalinius atspaudus ant audinio. Po visų darbų Elektrėnų „Versmės“ gimnazistai su mokytojomis R. Grigoniene ir B. Morkūniene buvo pakviesti į Semeliškių gimnazijos etnokultūrinį muziejų, kur 10 klasės mokinė D. Ustilaitė supažindino su Semeliškių gyvenvietės istorija, gimnazijos eksponatais, relikvijomis.
   Vokiečių kalbos mokytojai R. Grigonienė (Elektrėnų „Versmės“ gimnazija) ir P. Liperskis (Semeliškių gimnazija) dalyvavo Gėtės instituto organizuotoje metodinėje – praktinėje konferencijoje „CLILIG@Litauen - šiandien ir ateityje”, kuri vyko 2018 birželio 18-19 d. Vilniaus licėjuje. Pedagogai su Lietuvos mokytojais pasidalino nuveiktais darbais ir pasisėmė žinių, kaip įdomiau organizuoti integruotas pamokas, kurios skatintų moksleivių motyvaciją, norą ieškoti naujovių įvairiose veiklose.

Povilas Liperskis Semeliškių gimnazijos vokiečių kalbos mokytojas metodininkas