SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

NETRADICINĖ BIOLOGIJOS PAMOKA „MIKOLOGIJA“

Išvyka į Molėtus
    Yra lietuvių liaudies posakis: auga kaip grybai po lietaus. Kartais atrodo, kad lietinguoju, šiltuoju sezonu grybai atsiranda tarsi iš niekur ir labai greitai auga. Visas grybų pasaulio paslaptis padeda atskleisti mikologijos mokslas. Mikologija – mokslas apie grybus. Kovo 10 d. 7-8 klasių mokiniai dalyvavo netradicinėje biologijos pamokoje „Mikologija“. ,,Zoom“ platformoje pamoką organizavo Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija kartu su biologijos mokytoja A. Dzikevičiene.
   Pamokos metu mokiniai nagrinėjo grybų sandarą, mitybą, jų dauginimąsi bei sužinojo daug įdomių faktų apie grybus. Ąžuolinis baravykas per vieną valandą išskiria du milijonus sporų, bet plokščiasis blizgutis jų išskiria dar daugiau. Ant šio minkšto kempininio grybo galima net piešti. Mokiniams buvo rodomas didžiausias pasaulyje grybas, augantis JAV ir priklausantis kelmučių genčiai. Jo skersmuo siekia keturis kilometrus, o svoris - dešimt tonų. Lietuvoje auga keturios kelmučių rūšys. Pats brangiausias grybas - triufelis vadinamas žemės brangakmeniu, nes auga po žeme. Mokiniai sužinojo, kad grybai sudaro simbiotinius ryšius ne tik su medžiais, bet ir su vabzdžiais. Atogrąžų miškuose jie sudaro ryšius su ragauodegiais bei skruzdėlėmis. Su augalais sudarydami mikorizę keičiasi maisto medžiagomis bei signalais. Ši grybų savybė buvo panaudota, kuriant Jameso Camerono mokslinės fantastikos filmą ,,Įsikūnijimas“ (orig. ,,Avatar“). Miškas tarsi vientisas tinklas, kuriame vyksta informacijos mainai. Grybai gali būti nepavaldūs nei laikui, nei erdvei.
   Mokiniai išgirdo įdomių faktų apie pačius seniausius, didžiausius žemėje organizmus. Netradicinė integruota pamoka visiems labai patiko, suteikė daug žinių. Lietus prižadina pirmuosius pavasarinius grybus briedžiukus. Metas pritaikyti įgytas mikologijos žinias ir pradėti grybavimo sezoną.


Parengė biologijos mokytoja A. Dzikevičienė