SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Ekskursija į Kauno memorialinius muziejus

Išvyka į Molėtus
   Artėjant egzaminams kiekvienas abiturientas stengiasi pasiruošti kuo geriau, kad nepritrūktų žinių egzamino metu, kad gebėtų ne tik žinoti, bet ir suprasti. Vien vadovėliai, konspektai ir kitos sausai perskaitytos žinios ne visada padeda, todėl gimnazijos dvyliktokai, prigriebę kelis vienuoliktokus ir vieną dešimtoką, kartu su lietuvių kalbos mokytoja sugalvojo ekskursiją į Kauną – į dviejų literatūros autorių muziejus, kažkada buvusius jų namus.
   Pirmasis aplankytas muziejus – rašytojo Balio Sruogos namas – ekstravagantiško stiliaus muziejus, juk ir Balio Sruogos asmenybė tikrai nebuvo eilinė ir dažnai sunkiai suprantama. Dėl savo sunkoko charakterio Balys Sruoga neturėjo gausybės draugų rato, bet turėjo keletą tikrų draugų ir mylinčią žmoną Vandą Sruogienę, su kuria susituokęs ir apsigyveno šiuose namuose. B. Sruoga buvo ne tik talentingas rašytojas, bet ir didelis teatrinės veiklos entuziastas, todėl netgi savo namų svetainėje turėjo įsikūręs mini teatrą, kurio vienoje pusėje buvo vieta žiūrovams, o kitoje pusėje, atskirtoje užskleidžiamomis užuolaidomis, vieta artistų pasirodymui. Namas tikrai įdomus ir kitoks negu daugelis, todėl buvo labai naudinga viską pamatyti ir išgirsti.
   Norėdami plačiau sužinoti apie Salomėjos Nėries gyvenimą ir kūrybą, pajausti namų, kuriuose ji gyveno ir kūrė, dvasią, dvyliktokai nuvyko į Salomėjos Nėries ant Kauno marių kranto įsikūrusį memorialinį muziejų. „Be ašarų, vargo, kančios, / Laimužės nerasi saldžios. / Be skausmo širdužės jaunos, / Tu meilės nejausi tikros…“ - šiuos iki skausmo jaunam žmogui suprantamus jausmus viename iš pirmųjų savo eilėraščių išliejo poetė Salomėja Nėris. Vienų aukštinama už drąsią, lakią, muzikalią ir tapybišką kūrybą, kitų smerkiama už „atvežtą Stalino saulę“, ji į mūsų tautos istoriją įrašyta kaip unikalios lyrikos kūrėja ir dramatiško likimo moteris. Nedidelėje muziejaus salėje įrengtoje ekspozicijoje šio muziejaus darbuotoja glaustai, bet išryškindama gražiausius ir dramatiškiausius gyvenimo momentus, papasakojo apie poetės kūrybinį kelią. Išklausius pasakojimo muziejaus gidės buvo galima apžiūrėti kambarius, kuriuose su savo šeima gyveno Salomėja Nėris. Palypėjus siaurais ir labai stačiais laiptais muziejaus lankytojai turi galimybę atsidurti erdvioje terasoje, iš kurios atsiveria vaizdas į gražiai tvarkomą gėlyną ir takelį, vedantį Kauno marių link.
   Pažindami iškilias asmenybes, giliau pažįstame save, nes mes esame tos pačios tautos, jos istorijos dalis. Taigi ekskursija prasminga, nes ji ne tik praplėtė žinias apie autorius, reikalingus lietuvių kalbos egzaminui, bet būtent kaip apie asmenybes, ypač svarbias ir pačiai Lietuvai. Tai pravers ne tik egzamine, bet ir gyvenime, nes kiekvienas tikras lietuvis turi išmanyti savo istoriją ir žinoti apie žmones, kurie ją kūrė.

Mokytoja Jolita Lėlienė