SEMELIŠKIŲ GIMNAZIJA
Trakų g. 73, Semeliškės, Elektrėnų sav.; į.k. 190664977; semeliskes@gmail.com; tel (8 528) 32 537

PRADŽIA
STRUKTŪRA IR KONTAKTAI
ADMINISTRACINĖ INFORMACIJA
KORUPSIJOS PREVENCIJA
VEIKLOS SRITYS
GALERIJA
Neįgaliems

Virtuali pamoka su hum. m. dr. Ramūnu Čičeliu

Išvyka į Molėtus
   Minėdama Lietuvių kalbos dienas, gimnazija, suorganizavo virtualią pamoką ZOOM platformoje su humanitarinių mokslų daktaru, VDU lektoriumi Ramūnu Čičeliu apie Joną Meką (1922 02 24–2019 01 23), šį renginį skirdama ir Jono Meko metams. R. Čičelis J. Meką pažinojo asmeniškai, tyrinėjo menininko kūrybinę veiklą – VDU apsigynė disertaciją tema „Jono Meko kūrybos filotopinė žiūra“. Jos pagrindu išleido monografiją „Jono Meko „Aukso vidurys“: kūrybos filotopinė žiūra“, kurioje tyrinėja, analizuoja literatūros tekstus ir filmus filosofiniu aspektu.
   Paskaitos klausėsi 8–12 klasių moksleiviai kartu su mokytojais. Vyresniesiems tai buvo gilesnė ir platesnė pažintis su J. Meku. R. Čičelis konstruktyviai, dalykiškai, nuosekliai ir įdomiai kalbėjo apie filmininko kūrybos ištakas, eilėraščių gimimą, savitą stilių, menines nuostatas, charakterio bruožus, individualizmą. Lektorius atkreipė dėmesį, kad, nepaisant to, jog menininkas gimė Semeniškių kaime, Biržų rajone, atkaklumu, darbu ir talentu pasiekė pasaulinės šlovės, yra vienas iš 80 žymiausių XX a. Amerikos menininkų grupės. J. Mekas iš Lietuvos į Vokietiją pasitraukė 1944 m., o nuo 1949 m. gyveno JAV, tačiau Semeniškiai buvo jo stiprybė ir atramos taškas – niekada nepamiršo savo gimtinės, save laikė Lietuvos poetu ir rašytoju, pabrėžė R. Čičelis.
   Pirmasis J. Meko, avangardinio kino pradininko, filmas sukurtas apie JAV gyvenusį, tuo metu dar nežinomą, vėliau tapusį vienu iš Fluxus judėjimo pradininkų – lietuvių kilmės menininką Jurgį Mačiūną (1931–1978). Lektorius papasakojo, kokį sudėtingą darbą atlikdavo filmininkas, montuodamas, karpydamas ir klijuodamas kino juostas, kad puikų autobiografinį filmą sukūrė vedamas intuicijos ir emocijų, nes buvo pernelyg sunku gyvenimo įvykius juostoje suklijuoti chronologiškai. J. Mekas, kalbėjo lektorius, bendraudamas su žmonėmis visada sugebėdavo išlikti savimi, turėjo didelį laisvės pojūtį, viskuo domėjosi, buvo dvasios aristokratas.
   Mokiniai turėjo galimybę ne tik susipažinti su J. Meku ir pagilinti žinias, bet ir pamąstyti apie savo santykį su Lietuva, su gimtuoju kraštu ir kalba, apie savo siekius ir troškimus, motyvaciją, savo charakterį, įgijo socialinių ir kultūrinių kompetencijų.


Kristina Bačiulienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja